Platonov ili Drama bez naslova

  • Sharebar

Drama ‘Platonov ili Drama bez naslova’ Antona Pavloviča Čehova, u režiji slovenskog redatelja Same M. Streleca, najranije djelo velikog ruskog književnika za koje se smatra da u sebi sadrži izdanke njegova kasnijeg dramskog stvaralaštva, premijerno će biti prikazana 20. travnja u Zagrebačkom dramskom kazalištu ‘Gavella’.

Najstariji sačuvani Čehovljev dramski tekst, ‘Platonov ili Drama bez naslova’ u izvornom je obliku napisan 1878. posebno za tadašnju zvijezdu moskovske kazališne scene Mariju Jermolajevu, koja ga je odbila te je prvi puta objavljen tek 1923.

‘To je lucidan tekst u kojemu Čehov progovara o stvarima srca, razuma i ‘onog nižeg’, a koji u sebi sadrži početak sveg njegova kasnijeg stvaralaštva – ‘Tri sestre’, ‘Višnjika’, ‘Ujaka Vanje’ i drugih. Svi su oni sadržani u tom djelu koje je Čehov napisao kad je imao tek 18 godina’, kazao je o predstavi redatelj Strelec.

Ključni zadatak s kojim se suočio u postavljanju ove drame je kako veliki tekst izvorno napisan da traje osam sati skratiti na prihvatljivu razinu. Priču o mladom seoskom učitelju Platonovu suočenom s gubitkom iluzija, koja se bavi temom neopredijeljenosti čovjeka koji se našao u slijepoj ulici gdje ‘sve razumije, a ništa ne shvaća’, Strelec je sveo na 2,5 sata. ‘Taj se tekst rijetko postavlja jer je disperzan, konfuzan – potrebno je odrediti fokus i na njega usmjeriti leću’, pojašnjava. ‘Ljubav je uvijek aktualna tema i ujedno izuzetno kompleksna tema koju je samu po sebi teško savladati’, dodao je.

Platonova igra Živko Anočić, kojemu je to druga veća uloga u ‘Gavelli’ i prva suradnja sa Strelecom. Uz Anočića, glumački postav čine Bojana Gregorić Vejzović, Hrvoje Klobučar, Dijana Vidušin, Zoran Gogić, Filip Križan, Siniša Ružić, Filip Šovagović, Ivana Roščić, Dragoljub Lazarov, Janko Rakoš, Sven Šestak, Ivana Bolanča, Ranko Zidarić i Perica Martinović.

Prijevod potpisuju Božidar Škritek i Borislav Mrkšić, tekst je adaptirala Tamara Matevc, dramaturg je Dubravko Mihanović, scenografkinja Vasilija Fišer, kostime je dizajnirala Marita Ćopo, a svjetlo oblikovao Zdravko Stolnik.

Samo M. Strelec (1966.) poznati je slovenski kazališni redatelj, scenograf i dramaturg. Od 1992. do 1995. vodio je kazališnu skupinu Zato, od 1997.-2001. bio je ravnatelj kazališta Ptuj i idejni pokretač festivala monodrame i natječaja za mladog dramskog pisca, te SKUP-a, festivala komornog teatra. Od 2001.-2006. bio je direktor programa i umjetnički ravnatelj Drame SNG Maribor. Jedan je od utemeljitelja kazališnog portala SiGledal. Trenutno na studiju Mediji i komunikacije Sveučilišta u Mariboru predaje režiju i realizaciju.

Ovo mu je treće gostovanje u GDK Gavella, gdje je 2007. postavio crnohumornu dramu ‘Četvrta sestra’ poljskog pisca Janusza Glowackog, a 2010. dramu ‘Duh’ Margaret Edson.

Redatelj: Samo M. Strelec
Prevoditelji: Božidar Škritek i Borislav Mrkšić
Adaptacija teksta: Tamara Matevc
Dramaturg: Dubravko Mihanović
Scenografkinja: Vasilija Fišer
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Obilkovatelj svjetla: Zdravko Stolnik

Igraju:

Ana Petrovna Vojniceva: Bojana Gregorić Vejzović
Sergej Pavlovič Vojnicev: Hrvoje Klobučar
Sofja Jegorovna: Dijana Vidušin
Porfirij Semjonovič Glagoljev 1: Zoran Gogić
Kiril Porfirevič Glagoljev 2: Filip Križan
Gerasim Kuzmič Petrin: Siniša Ružić
Pavel Petrovič Ščerbuk: Filip Šovagović
Marja Jefimovna Grekova. Ivana Roščić
Ivan Ivanovič Trilecki: Dragoljub Lazarov
Nikolaj Ivanovič Trilecki: Janko Rakoš
Timofej Gordejevič Bugrov: Sven Šestak
Mihajlo Vasiljevič Platonov: Živko Anočić
Aleksandra Ivanovna (Saša): Ivana Bolanča
Osip: Ranko Zidarić
Katja: Perica Martinović

Inspicijentica: Snježana Majdak
Šaptačica na probama: Andrea Glad

Prva proba: 27.02.2012.
Premijera: 20.04.2012.

[signoff]

 

Odgovori